FAQ (Veel gestelde vragen)

Antwoord op vragen die veel gesteld worden aan 'Hond in de Pot' en andere nuttige informatie over allerlei 'Hond in de Pot' en afhaalmaaltijd gerelateerde onderwerpen.

Hoe werkt het aanmelden en afhalen van maaltijden bij jullie?
Het aanmelden en afhalen word stap voor stap uitgelegd op onze pagina 'Hoe werkt het?'

Hoe bestaat het toch dat jullie afhaalmaaltijden zo voordelig zijn?
Onze hobbymatige maaltijddienst is gestart om uiting te geven aan onze passie voor koken en lekker en gezond eten.
De prijs die we vragen voor onze maaltijden is gebaseerd op pure kostendekking: 
o.a. het gas, stroom, de afhaalbakjes en natuurlijk de in de maaltijden verwerkte ingrediënten worden betaald uit de omzet. 
We houden een klein bedrag over dat budget vormt voor het geval er iets in de keuken vervangen moet worden.

Hoe kan ik het beste de afgehaalde maaltijden vervoeren?
Onze maaltijden worden warm ingepakt en warm gehouden tot je komt afhalen in een moderne versie van een hooikist. 
Het afhalen van deze warm gehouden maaltijden heeft alleen zin als je de maaltijd voldoende warm kunt houden tijdens het vervoer naar huis.
Verschillende afhalers die al wat meer ervaring hebben met afhalen bij mensen thuis, 
nemen een isolatietas (elke supermarkt heeft ze om diepvries producten in te vervoeren), brengen een (fleece)dekentje
of een badstof (bad)handdoek mee om ons maaltijd afhaal bakje met daarin de maaltijd onderweg naar huis warm te houden.

Hoe kan ik het beste de afgehaalde maaltijden opwarmen?
Het kan zijn dat je maaltijd bij thuiskomst te ver afgekoeld is of dat je je maaltijd (af)gekoeld opgehaald hebt.
Je wilt natuurlijk je maaltijd lekker warm opeten en daarvoor hebben we een handige opwarm tip:

Het beste kun je je maaltijd opwarmen door middel van de 'au-bain-marie' manier.
Je kunt het afhaalbakje in een grote pan zetten maar waarschijnlijk heb je niet zo'n flinke pan ter beschikking 
dus schep het op te warmen eten uit het afhaalbakje en doe deze in een klein pannetje met passend deksel.
Probeer het voedsel zo veel mogelijk met de pan in contact te laten zijn.
Hoe meer oppervlak van de pan in contact is met het voedsel hoe beter en sneller het opwarmen lukt.
Dit klein pannetje plaats je vervolgens in een grotere pan en vult de ruimte tussen de twee met warm/heet water.
Plaats het deksel op de kleinere pan en dek het geheel af met bijv. een stuk dubbelgevouwen aluminium folie.
Het aluminium folie voorkomt dat warmte verloren gaat en dat het warme water snel verdampt.
Plaats de twee pannen op het fornuis op een kleine vlam en probeer het water tegen de kook aan te houden, 
eventueel met gebruikmaking van een of twee vlamverdelers. 
Als het goed is is je maaltijd met 5-10 minuten weer heerlijk warm zonder dat smaak of voedingswaarde iets geleden hebben.
Gebruik een vlees thermometer (zo'n ding die je in een gerecht kunt steken om de temperatuur binnen in een gerecht of stuk vlees te meten) 
om te controleren of je maaltijd warm genoeg is.
60-65 °C is voldoende warm. Je kunt de thermometer door het aluminium folie steken midden in het eten.


LET OP:
Gebruik liever niet de magnetron, het afhaalbakje kan er prima tegen maar je maaltijd word er niks beter van, 
sterker nog magnetron straling vernielt de vitaminen en mineralen in je voedsel en de smaak zal het ook niet ten goede komen.
Niet doen dus !

Hoe kan ik het beste een diepvriesmaaltijd ontdooien en opwarmen?
Een diepvriesmaaltijd zoals wij die meegeven is eigenlijk een gewone maaltijd die al eerder geheel bereid, verpakt en ingevroren is in voedselveilig kunststof. De verpakking is ontworpen om bestand te zijn tegen water van het kookpunt.
Als je de verpakte maaltijd uit de vriezer haalt is het zaak dat je deze eerst ontdooit en pas daarna deze met warmte toevoer gaat opwarmen.
Ontdooien en opwarmen gebeurt het makkelijkste in een pannetje waar de zak of zakken precies in passen en er wat ruimte rondom beschikbaar is in het pannetje zodat het water overal goed bij kan.
Leg iets op de bodem van het pannetje aangezien deze behoorlijk heet kan worden en zodoende het plastic zou kunnen doen smelten.
Je kunt als bodembedekking een lap gebruiken (oude theedoek of een ongebruikte/gewassen vaatdoek) maar beter is een metalen onderzetter of een schoteltje/schaaltje van metaal, aardewerk of glas.

Neem een pan en plaats daarin de bodembedekker en vul de pan met kraanwater (warm of koud) zodanig dat de zakken net onder staan.
Breng het water aan de kook, schakel de warmtebron uit en pas dan plaats je de zak(ken in het hete water.
De inhoud van de zak(ken) word zacht en begint in het hete water op te warmen terwijl het water langzaam afkoelt. 
Na 15-20 kun je de zak(ken) even uit het water halen (lepel of vleesklem) en controleren (middels de knijp test) of de inhoud voldoende opgewarmd is.
Mocht de zak(ken) nog niet warm genoeg zijn terwijl het water sterk is afgekoeld (kan voorkomen als je meer dan een paar zakken tegelijk opwarmt) kun je altijd het fornuis even kort weer aanzetten en warmte toevoegen. Zet het fornuis niet te hard, half gas is voldoende en ook niet te lang achter elkaar, meestal is 3-4 minuten voldoende om het water weer warm te krijgen
Als je een thermometertje hebt is dat handig maar heel hard nodig is dat niet. Probeer het water niet aan de kook te hebben maar zo rond de 60 graden, de temperatuur die je van lekker warm eten mag verwachten.
 
Als de inhoud van de zak/zakken lekker warm is is het een kwestie van de zak openknippen en de inhoud op een bord te scheppen/schudden en te genieten van een heerlijke warme en gezonde maar vooral smakelijke maaltijd. Het is handig als je de zak opengeknipt op de kop op het bord zet en in even een knip met de schaar geven in de gesloten bodem van de zak. Het voedsel kan dan makkelijk uit de zak "glijden" je bord op.
Eet smakelijk.

Kan ik maaltijd(en) afmelden omdat er iets tussen gekomen is?
Je kunt natuurlijk afzeggen maar doe dat liefst op een moment dat 'Hond in de Pot' nog kans heeft de maaltijd(en) aan een ander te kunnen aanbieden.
We willen er geen keiharde regel van maken maar afmelden (als het écht niet anders kan) uiterlijk vóór 15.00 uur op de afhaaldag.
We hebben wel eens dat als een bepaalde maaltijd volgeboekt is dat mensen vragen om op de reserve lijst gezet te worden.
Is een afmelding dan op tijd binnen, kunnen we deze mensen nog op tijd bereiken.

Mocht je niet op tijd zijn met je afmelding dan is er nog geen man overboord want dan vriezen we de maaltijd in, 
als deze daarvoor geschikt (te maken) is, en komt ze op de lijst te staan voor 'Kat in de Zak' Diepvriesmaaltijden.

Hoeveel M zitten er in de gemiddelde 'Hond in de Pot' afhaalmaaltijd?
Nou daar is vrij snel en eenduidig antwoord op te geven:
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM...